Quatre exemples de pla seqüència que no et pots perdre

Quatre exemples de pla seqüència que no et pots perdre

El cinema i les sèries televisives han evolucionat al llarg del temps amb la incorporació de noves tècniques per oferir una experiència més immersiva als espectadors. Una de les tècniques més impactants és el pla seqüència, un recurs que consisteix a filmar una escena completa en una sola presa, sense talls aparents. Aquesta tècnica, sovint utilitzada per generar tensió, realisme i proximitat amb els personatges, és un desafiament tant per als actors com per als directors, que han de coordinar cada moviment amb una precisió extrema.

El pla seqüència és una tècnica que capta l’essència de la narrativa, per això et presentem quatre exemples magistrals en què s’ha usat aquesta tècnica.

Children of Men

L’any 2006, es va estrenar la pel·lícula Children of Men, dirigida per Alfonso Cuarón. Aquest film de ciència-ficció inclou diversos plans seqüència espectaculars, però el més impressionant és el que segueix el protagonista enmig d’un camp de batalla urbà. La càmera es mou entre explosions, trets i fugides sense aparents interrupcions, de manera que s’aconsegueix una immersió total en la desesperació del moment.

Birdman

Un altre cas emblemàtic és Birdman, del 2014, dirigida per Alejandro G. Iñárritu. Tota la narrativa de la pel·lícula està construïda com si fos una sola presa ininterrompuda. Tot i que en realitat es van utilitzar diverses preses unides de manera imperceptible, l’efecte final aconsegueix una sensació teatral i dinàmica que reflecteix el caos intern del protagonista, interpretat per Michael Keaton.

True Detective

També cal destacar el quart episodi de la primera temporada de la sèrie True Detective ja que és recordat pel seu espectacular pla seqüència de sis minuts. Dirigit per Cary Joji Fukunaga, aquesta seqüència mostra una operació policial que es transforma en un caos total, la càmera segueix el personatge de Matthew McConaughey sense cap tall visible. La interpretació i la tensió constant fan que aquesta escena sigui considerada una de les millors de la història de la televisió.

1917

Una de les demostracions més impressionants d’aquesta tècnica es troba en 1917, el film bèl·lic del 2019 dirigit per Sam Mendes. La pel·lícula està dissenyada per semblar un pla seqüència continu de dues hores, que transporta l’espectador directament al camp de batalla de la Primera Guerra Mundial. Gràcies a una combinació magistral de moviments de càmera, transicions subtils i l’ús d’efectes visuals, la immersió en l’acció és total, fent que el públic senti la urgència i l’angoixa dels protagonistes.

Andorra és jove