A les portes d’un nou marc de diàleg social: la creació del Sindicat d’Habitatge d’Andorra

A les portes d’un nou marc de diàleg social: la creació del Sindicat d’Habitatge d’Andorra

Per entendre la situació actual a Andorra, primer cal tenir clar què és un sindicat, què entenem per sindicat d’habitatge i fins a quin punt aquest tipus d’organització té una dimensió política. Premeu sobre les preguntes següents perquè s’estengui la resposta.

Què és un sindicat?

Segons l’enciclopèdia catalana és una associació formada per a la defensa dels interessos econòmics i socials dels seus membres.

I un sindicat d’habitatge?

Un sindicat d’habitatge és una organització col·lectiva, que es crea per defensar el dret a un habitatge digne, denunciar abusos immobiliaris i fer front col·lectivament a situacions com pujades abusives del lloguer o precarietat residencial.

Participar en un sindicat és fer política?

Per acabar d’entendre en què consisteixen els sindicats explicarem el corrent filosòfic de la Hannah Arendt. La pensadora deia que la política de veritat passa quan persones diferents s’ajunten, parlen i actuen per canviar les coses. Però avui dia, moltes vegades, la gent només pot pensar a sobreviure: treballar, pagar factures i arribar a final de mes. Això fa que no hi hagi ni temps ni força per fer política. Els sindicats d’habitatge trenquen amb això. Són persones que, tot i tenir problemes per viure dignament, decideixen unir-se i lluitar juntes per un dret bàsic: tenir una casa. D’aquesta manera, passen de ser només “supervivents” a ser “ciutadans actius”. Fan política des de la vida real, en col·lectiu i per transformar el lloc on viuen.

El cas andorrà

Actualment, a Andorra ja existeix la Coordinadora per un Habitatge Digne, que fa funcions similars a les d’un sindicat, però té les seves particularitats propies. Tot i això, la participació ciutadana encara és baixa i poc contundent.

La creació d’un sindicat d’habitatge a Andorra implicaria una organització col·lectiva de ciutadans per defensar el dret a un habitatge digne, estable i assequible. En l’àmbit social, això suposaria donar veu a les persones afectades per pujades abusives del lloguer, condicions de vida precàries, fomentant la solidaritat. Podria convertir-se en una eina de pressió per negociar amb propietaris, promotors i institucions públiques, exigint regulacions més justes i polítiques públiques que prioritzin l’interès general.

En l’àmbit institucional, un sindicat d’habitatge contribuiria a visibilitzar el conflicte d’accés a l’habitatge com un problema estructural, no com casos individuals aïllats. Això podria provocar tensió amb alguns sectors immobiliaris o polítics, però també obrir espais de diàleg i reforma. Així doncs, suposaria l’entrada d’un nou actor al debat públic andorrà, amb capacitat de mobilització en una qüestió cada cop més essencial.

La Coordinadora per un Habitatge Digne ha organitzat una jornada de formació el pròxim 4 de juliol, de 18 h a 21 h. Inclourà una xerrada-debat sobre els motius per construir un sindicat d’habitatge a Andorra, i una activitat participativa per aprendre com organitzar una lluita sindical. Mitjançant les seves xarxes socials han manifestat el següent: “Davant l’encariment insostenible del lloguer, l’aprovació de la Llei Òmnibus i la manca de voluntat política per garantir el dret a l’habitatge, seguim avançant cap a la creació d’un Sindicat d’Habitatge a Andorra. El poble s’organitza. Ens plantem davant les trampes, els abusos i la precarització de la vida”.

Exemples de sindicats en grans ciutats:

  • Sindicat de Llogateres i Llogaters de Catalunya:
  • Sindicat d’Habitatge de Vilamajor i Llinars:

Exemples de sindicats a poblacions més petites:

  • Sindicat d’habitatge del barri de Poble Sec (Barcelona):
  • Sindicat d’habitatge de Reus:
  • Sindicat d’habitatge de Gràcia (Barcelona):

Andorra és jove