Pateixes phubbing quan el mòbil fa de barrera emocional

T’ha passat alguna vegada que has quedat amb la teva parella i encara que li parlis d’una cosa que per a tu és molt important, veus que no aixeca la vista del mòbil? Segurament no ets l’únic. La teva relació pateix l’anomenat partner phubbing, aquest concepte s’ha encunyat a partir de les paraules angleses phone (telèfon) i snubbing (menysprear), i fa referència al moment en què la persona que tens al davant t’ignora perquè prefereix estar pendent del mòbil.
Tot i que pot semblar una actitud puntual o gens greu, diversos estudis indiquen que aquest comportament és més habitual del que pensem i pot tenir conseqüències negatives sobre la relació. Segons una recerca publicada a la revista Computers in Human Behavior, més del 46 % de les parelles joves han viscut situacions recurrents de phubbing, i moltes reconeixen que els genera un sentiment d’irritació perquè se senten invisibles i noten certa desconnexió emocional per part de la parella.
Per tot això, el phubbing pot erosionar la confiança i la comunicació dins la parella. Com apunta un estudi de la Universitat de Baylor (EUA), quan una persona percep que la seva parella prioritza el mòbil, augmenten les discussions, la insatisfacció afectiva i augmenta el risc de trencament de la parella. A llarg termini, pot generar sentiments de rebuig, ansietat i solitud emocional, especialment si es converteix en una dinàmica habitual.
Els psicòlegs expliquen que no es tracta només de mirar el mòbil un moment, sinó de tenir la sensació que la teva presència no és valorada. I això pot tenir efectes tan nocius com una falta d’escolta o d’empatia. En una societat hiperconnectada, estimar vol dir aturar l’scroll i deixar el mòbil a la butxaca. El partner phubbing és una alerta sobre com la tecnologia pot substituir la presència emocional real si no hi posem límits.