I si diem “sí” a Europa? El Fòrum explica què pot suposar per als joves l’Acord amb la UE

El Fòrum Nacional de la Joventut ha presentat un informe per ajudar-nos a entendre com ens pot afectar l’Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea. El document analitza què pot implicar per als joves un “sí” a l’acord, però no diu si és millor votar a favor o en contra, de fet l’objectiu és que cadascú es faci la seva pròpia opinió amb informació clara.
Si l’acord s’aprova, Andorra serà un país associat, no un estat membre. Podrem participar en la redacció de normes europees, però no votar-les, i haurem d’aplicar-les un cop aprovades. En cas que s’aprovi l’acord, això es farà de manera progressiva i sense canvis dràstics a curt termini.
Oportunitats i més visibilitat
L’informe destaca que entrar al mercat únic europeu ens podria obrir portes per participar en projectes de recerca i innovació, tenir més facilitats per moure’ns i treballar a fora, o millorar la professionalització de sectors com la cultura i l’esport. També hi hauria més opcions per accedir a finançament per a iniciatives socials i digitals i per donar visibilitat internacional al talent jove del país.
Deixarem de tenir fronteres?
No us preocupeu, les fronteres físiques i fiscals continuarien igual, i Andorra no hauria d’acollir grans fluxos de migrants, bàsicament perquè la capacitat de població que té el país és limitada.
I els reptes?
El Fòrum avisa que aquestes oportunitats no vindran soles. L’administració haurà de posar-se les piles per adaptar-se a la burocràcia europea, formar gent preparada i comunicar bé els canvis per evitar desil·lusions. En matèria d’habitatge, l’acord podria ajudar a limitar la compra de segones residències per part d’estrangers, però no és una solució màgica.
I si ho tenim més fàcil per marxar del país, que ens motivarà a quedar-nos?
Un dels grans temes que s’ha posat sobre la taula és el risc de fuga de talent. Amb més programes de mobilitat i oportunitats a fora, molts joves podrien marxar i no tornar si aquí no se’ls ofereixen opcions competitives. Segons el Fòrum, Andorra tindrà l’oportunitat de fer un mercat laboral més atractiu, per retenir el talent dins d’Andorra. Així doncs, i una vegada més dependrà de les polítiques públiques i del govern que hi hagi en el moment.
I què passa amb la identitat andorrana?
Hi ha qui té por que l’acord faci perdre allò que fa única Andorra. El Fòrum reconeix que hi ha un risc de “polarització social i discursos d’odi davant la diversitat”, però també diu que: “l’obertura pot ser una oportunitat per créixer com a societat i reforçar els valors humans i la convivència. De fet, recorden que aquesta sensació de pèrdua és comuna a tot Europa: ahir mateix, l’ambaixador de França a Andorra va dir en el seu discurs del 14 de juliol que la francofonia també pateix aquest sentiment.
Cal tenir en compte que ser un estat associat no vol dir perdre la nostra identitat, sinó assumir un repte que molts altres països ja estan gestionant, lluitar per preservar-la i fer-la més forta.
“És una tirada de daus”
El Fòrum conclou que ningú pot saber amb certesa què passarà si guanya el “sí”, però recorda que la ciutadania té un paper clau en la decisió. Per això, continuaran promovent debats i activitats perquè els joves puguin formar-se amb una opinió crítica, lliure d’influències externes i basada en dades.
Recupera la presentació sencera: