Bach, el geni que ningú volia al principi

Bach, el geni que ningú volia al principi

Segur que has sentit a dir que Bach era un geni indiscutible, oi? Però… Sabies que abans que ell hi havia altres candidats per al seu lloc més mític? Bach va guanyar la plaça de cantor a l’església de Sant Tomàs de Leipzig per “descarte”. Primer, la ciutat va oferir el càrrec a Telemann i després a Graupner. Quan tots dos van dir que no, la feina va acabar sent per a Bach.

Ara, l’Ensemble Leipzig 1723 ha convertit aquest episodi històric en un concert divertit i interactiu, que aquest dijous arriba al Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Com explica el director del grup, Eloi Fuguet, “la idea era recrear aquell famós concurs de Leipzig i fer que el públic entri al joc”.

I és que aquest no és un concert qualsevol: aquí, qui decideix ets tu. La proposta es planteja com un “concert-concurs”, on escoltaràs tres blocs d’obres, un de cada compositor (Telemann, Graupner i Bach), però no et diran qui és qui fins al final. Tu, com a jurat, hauràs de votar qui creus que mereixia la plaça. La sorpresa? Fuguet confessa que, fins ara, mai ningú no ha triat Bach! “Això no vol dir que no fos un geni”, puntualitza, “però quan escoltem sense saber de qui és la música, descobrim que els altres també eren espectaculars”.

L’Ensemble Leipzig 1723 deu el nom a l’any en què Bach finalment va començar a treballar a Leipzig, però la història del grup ve de molt més enrere. Fa més de 30 anys que es van conèixer al Conservatori Municipal de Barcelona, quan la música antiga encara era poc coneguda aquí. Avui, amb dues flautes de bec, violoncel, baix continu i la veu del contratenor Hugo Bolívar com a solista convidat, el grup fa projectes tan originals com aquest.

Aquest dissabte fan la seva primera parada al Festival de Música Antiga dels Pirineus i tu pots decidir qui guanya.

Tindrà Bach la teva aprovació?

Andorra és jove