Com podem salvar el planeta des de l’aula?

Com podem salvar el planeta des de l’aula?

El canvi climàtic ha estat el gran protagonista de la 24a Jornada de les ciències, una activitat organitzada pel Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats que vol incentivar la curiositat científica dels joves i, sobretot, despertar el seu esperit crític davant dels grans reptes globals. Aquesta edició ha reunit un centenar d’estudiants de batxillerat procedents de l’Escola Andorrana, el Col·legi Español María Moliner, el Lycée Comte de Foix i el Col·legi Sant Ermengol, juntament amb dotze professors dels diferents sistemes educatius del país.

La jornada ha començat amb una conferència inaugural a càrrec del físic i divulgador científic Javier Cacho, sota el títol Cuidar l’Antàrtida és protegir el planeta. Amb un discurs amè però compromès, Cacho ha explicat la importància d’aquest continent per a l’equilibri del planeta, des de la seva geografia i fauna fins als riscos ambientals que l’amenacen, com el desglaç accelerat i l’impacte de l’activitat humana. Ha insistit que el que passa a l’Antàrtida no queda allà: ens afecta a tots, i és responsabilitat de tothom actuar per protegir-la.

Després de la conferència, els alumnes han participat en sis tallers que han abordat el canvi climàtic des de diferents disciplines. Des de les matemàtiques i la geometria, han pogut analitzar com es fonen els icebergs i calcular escenaris de despesa per frenar l’escalfament global. A través de la biologia, han reflexionat sobre com l’aigua i l’alimentació estan directament relacionades amb l’emergència climàtica i la sostenibilitat. També hi ha hagut un espai per a la química, on s’ha treballat l’urbanisme sostenible, i per a la física, amb experiments dissenyats per comprendre fenòmens com l’efecte hivernacle i les variacions de temperatura globals.

Aquesta proposta educativa no només ha servit per aprofundir en coneixements científics, sinó que també ha afavorit la col·laboració entre alumnes i docents de diferents sistemes educatius. Treballar conjuntament ha permès compartir metodologies, perspectives i maneres d’ensenyar ciència d’una forma més transversal i aplicada, més propera a la realitat dels joves i més connectada amb els problemes que ens afecten com a societat.

Per tancar la jornada, Javier Cacho oferirà a la tarda una xerrada oberta al públic amb el títol Antàrtida: un món d’esperança. Aquesta conferència farà un recorregut per la història de les expedicions que han anat descobrint el continent blanc, just quan es compleixen dos-cents anys del seu descobriment. Amb especial atenció als darrers cinquanta anys, Cacho posarà en valor el model d’organització d’aquest territori únic: sense fronteres, dedicat a la pau i a la ciència, i amb una protecció mediambiental exemplar. Segons el científic, l’Antàrtida podria esdevenir un model a seguir per a altres regions del món que encara no han trobat l’equilibri entre desenvolupament i sostenibilitat.

Andorra és jove