El respecte es juga a les aules, 199 joves s’impliquen en una campanya contra l’assetjament

El respecte es juga a les aules, 199 joves s’impliquen en una campanya contra l’assetjament

‘Si jugues sense respectar, el que estàs fent és assetjar’, ‘Reacciona! Algun dia podries ser tu. Inclou i respecte’, o ‘Jo jugo a respecte.com. Uneix-te a la partida’. Aquests missatges tan contundents podrien ser tranquil·lament eslògans d’una campanya per prevenir l’assetjament escolar de qualsevol estat del món. De fet, es tracten de tres propostes dels 395 eslògans que els alumnes dels centres educatius de segona ensenyança i batxillerat del país han fet arribar a l’Associació de Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) en el concurs d’Eslògans per a la Campanya de Prevenció de l’Assetjament Escolar 2025, que realitzarà l’associació. L’objectiu del concurs és fomentar la reflexió i la sensibilització sobre la prevenció de l’assetjament escolar a través de la creació d’un eslògan que representi els valors del respecte, la convivència i el suport entre iguals. Els guanyadors del certamen han estat Biel Naudi i Marc Moliné, que han rebut un premi cadascun aquest dilluns a la tarda.

El primer premi en la categoria A, alumnes de 10 a 14 anys, el guanyador ha estat Biel Naudi, alumne de l’Escola Andorrana d’Encamp amb l’eslògan ‘Inclusió i respecte el camí correcte’. En la categoria B, estudiants de 15 a 18 anys, el jurat ha escollit com a vencedor a Marc Moliné, estudiant del Centre de Formació Professional d’Aixovall, per l’eslògan ‘La unió fa la força i el respecte, la reforça’. A banda d’aquests premis, valorats en 350 euros cada un, l’associació també ha reconegut altres eslògans per la gran participació que hi ha hagut.  Per exemple, s’han entregat obsequis pel millor raonament, pel que reflectia el millor la inclusió, pel més esperançador o diferents reconeixements pel treball en equip, que un d’aquests ha estat lliurat a Yolanda Blanco en representació dels adolescents atesos a l’Hospital Infanto-juvenil del SAAS. “És una xacra social”, ha relatat una de les especialistes que ha recollit el premi del centre que atén a menors amb patologies psiquiàtriques. “El concurs fa això, treball en equip i això per ells és reparador i terapèutic”, han afegit.

També hi ha hagut premis per l’alumna que ha presentat més eslògans, que ha estat l’alumna de l’Escola Andorrana Neusa da Cunha, amb un total de 30. Així com l’escola que més n’ha aportat, que ha estat l’escola Andorrana de Santa Coloma amb 111 contribucions, i l’escola més petita amb més participació, que ha estat l’Escola Andorrana del Pas de la Casa.

Des de l’ADJRA fan una valoració positiva de la gran participació que ha tingut la proposta per la implicació que han tingut els joves i per la conscienciació en una problemàtica tan important com aquesta entre els adolescents. “Mai no saps amb els joves quan fas una cosa d’aquestes quina repercussió tindrà i estem contents perquè han participat tots els centres educatius”, ha comentat la presidenta de l’ADJRA, Sandra Cano. L’Associació de Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA) va rebre 395 eslògans creats per 199 alumnes, provinents de 18 centres educatius d’arreu del país. També hi han participat joves ingressats o que estan tutelats pel Govern. “Ha estat molt inclusiu”, ha definit Cano.

L’entitat defensa que tractar aquesta problemàtica és molt important perquè molts problemes de salut mental, ansietats o altres situacions provenen de l’assetjament escolar. “Ens adonem que quan rasquem el problema, a darrere, no en tots els casos, però hi ha un problema d’assetjament”, ha afirmat Cano. Això els amoïna i per iaxò hi volen posar fil a l’agulla perquè “que un xaval tingui un problema de depressió, d’ansietat, pensaments suïcides o que caigui en una addicció  perquè no s’ha treballat l’assetjament ens preocupa”, ha detallat la presidenta.

Tot i que el ministeri d’Educació no tindrà les dades de l’assetjament escolar d’aquest curs 2024-25 fins que finalitzi l’escola, la tendència dels darrers anys “és una mica regressiva”, ha comentat el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina. Malgrat això, Bardina ha deixat clar que això no vol dir res perquè “cada curs escolar és un curs nou”, ha mencionat el secretari d’Estat, que ha agregat que des del Ministeri es fa un seguiment pertinent de cada cas. En aquest sentit, des de l’ADJRA també els “preocupa molt” que hi hagi pocs casos detectats en un centre escolar. “Es cau a la trampa, que hi hagi pocs casos vol dir que es treballa molt i nosaltres creiem que és el revés, que una escola que tingui molts casos vol dir que s’està treballant en prevenció”, ha asseverat Cano. Per això la representant del col·lectiu ha defensat que no es pot abaixar els braços en prevenció i començar a treballar amb alumnes de ben petits.

Des del Govern no descarten utilitzar els eslògans per fer campanyes preventives. “La riquesa de tot això és poder-nos ajuntar i que tothom que treballem des de diferents àmbits aportem el nostre granet de sorra cap al treball conjunt i comú”, ha articulat Bardina, que ha agregat que la finalitat és anar creant estructures per “poder erradicar l’assetjament”.

Andorra és jove