Qui eren les sufragistes? Una mostra i un llibre ho expliquen

“Un homenatge, que es parlés d’elles, que se sabés sobretot qui eren i el que van fer”, amb aquest objectiu ha nascut un llibre escrit per Claudine Tarrene i una mostra amb obres de nou artistes sobre les dones que van impulsar el vot femení. El resultat es podrà veure el 7 de maig a les set de la tarda, en un acte que se celebrarà al comú d’Encamp i que servirà com a tret de sortida d’una mostra itinerant que, per ordre protocol·lari, visitarà totes les parròquies. El punt “d’inflexió” del projecte va ser una entrevista amb una d’aquelles dones, Angelina Mas, que de fet serà homenatjada en l’acte que tindrà lloc a Encamp. Les diferents entrevistes amb ella han donat peu a les nou obres que les nou dones artistes han plasmat. Són Mercè Ciaurriz, Neus Mola, Maite Luque, Gemma Piera, Montserrat Altimiras, Mònica Armengol, Núria Morcillo, Naiara Escabias o Joana Baygual.
Tal com han explicat aquest dilluns en la presentació del llibre i de la mostra el que els ha “sorprès” durant el procés d’investigació i creació és “el desconeixement” que hi ha en general de tot el procés que va suposar “una volta de mitjó absoluta de la societat andorrana”. Amb aquesta proposta han volgut “donar visibilitat” a aquelles dones que durant tres anys i a través de “reunions clandestines” al restaurant de Quima Calvó van lluitar “i es van posar fermes” perquè el sufragi femení fos una realitat. Així ho han explicat Mercè Ciaurriz, Gemma Piera, Maite Luque, Gemma Coll (l’editora del llibre) i Neus Mola durant l’acte de presentació.
Així destaquen que aquest treball vol ser una aportació per fer llum al “desconeixement” que han copsat, ja que fins i tot les persones properes a les sufragistes “desconeixien totalment la història”, ha manifestat Luque. Cada artista ha treballat “de manera personal” el seu punt de vista sobre la història d’aquestes dones, per intentar “captar el moment, les sensacions”, i de manera paral·lela s’ha anat plasmant també el llibre de Tarrene. Tal com ha explicat Coll, aquest estudi recull des del moment en què es van posar a treballar fins al moment en què voten i també es reflecteix el que estava passant al món. “Es recull des de la petita història a la gran història”. I la publicació també recull el resultat del procés creatiu, de tal manera que “el llibre englobi tot el projecte”.
Durant la presentació s’ha destacat la valentia d’aquestes dones, que en un “moment difícil” van fer front a una situació en la qual es van mostrar “molt segures” del que volien aconseguir. Moltes d’elles estaven vinculades al món de l’educació i van tenir “la capacitat de transmetre” un esperit crític. “Van ser pioneres de forjar una generació que tenia una visió d’una nova societat”, ha exposat. De fet, també es pretén que el llibre i l’exposició convidi a ser una “reflexió” que “costa molt adquirir drets” i que cal “vigilar de no anar enrere”, segons han exposat en la roda de premsa les participants en el projecte.