8 EXEMPLARS D’OS BRU DETECTATS A ANDORRA

Al llarg del 2024, s’han comptabilitzat 96 ossos a tot el Pirineu, dels quals 8 han estat identificats a Andorra. Aquests són els principals resultats que es desprenen de la reunió anual del Grup pel Seguiment Transfronterer de l’Os bru al Pirineu (GSTOP) que cada any es troba per tractar l’evolució de la població d’aquest animal a la zona. L’òrgan està participat pel Govern, a través del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat i del cos de banders, i per les administracions competents homòlogues d’Espanya i França. El treball de coordinació i comunicació transfronterera és clau per impulsar un correcte seguiment de l’espècie i permet concloure un resum unificat anual.
Com es fa aquest seguiment?
A Andorra hi ha 16 estacions de control, on es recullen mostres de pèl i femtes per fer anàlisis genètiques i identificar els ossos. A més, s’investiguen avisos ciutadans i es revisen imatges de càmeres de vigilància. Aquest 2024, s’han recollit 22 mostres de pèl i 2 de femtes, que han permès identificar 7 ossos diferents (1 femella i 6 mascles). A més, s’ha captat un altre exemplar en vídeo, però sense poder confirmar-ne la identitat.
L’os bru creix al Pirineu
En total, s’han registrat 13 cadellades amb 22 cries noves, fet que confirma que la població d’ossos segueix augmentant. A més, aquest any s’han identificat 7 exemplars nous de més d’un any, elevant la xifra total de 2023 de 90 a 96 ossos. L’espai on es mou l’espècie també ha crescut i ja ocupa 7.200 km², 100 km² més que l’any passat.
Com afecta això als ramaders i excursionistes?
Per garantir una convivència segura entre l’os i els humans, Andorra disposa d’un Reglament de compensació per danys a la ramaderia i l’agricultura causats per espècies protegides, com l’os bru. També s’està fent pedagogia sobre com actuar si et trobes amb un os a la muntanya. Pots trobar un vídeo amb recomanacions a la web de Medi Ambient!
Creus que l’augment de l’os bru és positiu per al Pirineu? Explica-ho als comentaris!