Mantenir l’oratòria: La clau de la victòria del Lycée Comte de Foix a la fase local de la Lliga de Debat 2025

Mantenir l’oratòria: La clau de la victòria del Lycée Comte de Foix a la fase local de la Lliga de Debat 2025

Mesos de preparació, dies d’assaig i només unes hores per poder guanyar la fase local de la Lliga de Debat. Aquest ha estat el procés que han hagut de passar l’equip del Lycée Comte de Foix format per Diogo Ramos, Laetitia Picart, Greta García, Cecilia Reyes i Lea Taboas per arribar a guanyar la fase local de la Lliga de Debat. Ara, la següent prova la tenen del 2 al 4 d’abril, on viatjaran a Vic per disputar la fase final en representació de la Universitat d’Andorra, on lluitaran contra equips de Catalunya i la Comunitat Valenciana. El seu secret per arribar a l’èxit? Fàcil. L’oratòria. De fet, és un dels aspectes amb els quals més els va incidir la seva professora Raquel Ribó.

La formació de l’equip va ser el pas més senzill de tot el procés. “La professora ens va introduir a la lliga, mencionant que podíem participar. Al principi vam ser deu interessats, però després, a l’hora de formar equip, vam quedar nosaltres cinc” expliquen. Poder trobar una complicitat entre els membres de l’equip tampoc va ser difícil, però tot va començar a prendre un altre nivell de dificultat a partir del moment en què van treballar en el debat. Sent coneixedors que el tema del debat d’enguany es ‘És el culte al cos una amenaça per a la salut?’, van iniciar fent una pluja d’idees sense cap mena de recerca abans d’aprofundir en el tema. Una altra de les tècniques que van fer servir va ser la ‘Flor de Lotus’, la qual consisteix a posar tots els conceptes relacionats amb el tema, per separat, per després fer una posada en comú. 

Tot aquest esforç inicial va derivar a un període de dedicació total. “Quan els altres feien classe de català, nosaltres anàvem a una altra aula a preparar el debat” expliquen, assenyalant també que aquesta dedicació va transcendir a les seves estones lliures fora de l’horari lectiu. A poc a poc, van veure que els punts més febles recauen en les argumentacions en contra, i és on van acabar dedicant més temps. Entre debats preparatoris amb el grup i, més tard, amb els altres equips sobre diferents temes, va arribar la setmana de la Lliga de Debat on, després de guanyar tres debats, van proclamar-se els campions.

Dos dels debats van ser a favor (primer contra l’escola andorrana i després contra l’Àgora) i un d’ells va ser en contra (contra l’escola espanyola). De fet, ells van ser l’únic equip en guanyar el debat en contra, una situació que sobta, ja que, com han esmentat prèviament, era un dels punts febles. “Sí que és veritat que no tenim molta idea, però ens va ajudar a molt buscar els arguments i tenir estructurades les idees, que potser altres equips no la tenien. I la pràctica de l’oratòria, que el jurat va dir que els nostres arguments eren originals” al·leguen. I, tot i que van tenir alguns moments d’incertesa i de desconfiança en ells mateixos, tota aquesta preparació va acabar donat els seus fruits. 

Ara, per enfrontar la fase a Vic, l’equip s’ha enfocat a millorar les refutacions i guanyar la confiança que els hi manca, encara que és un aspecte que no depèn exclusivament d’ells, ja que “no sabem com són els altres equips”. “Som conscients que el nivell pujarà, no és el que tenim aquí” recalquen, mencionant, si bé el nivell andorrà no es dolent, hi ha grups que es dediquen molts mitjans a la Lliga de Debat. Per la seva banda, Ribó menciona que insisteix en el fet que l’oratòria és el més important, perquè “moltes vegades, et crida més l’atenció que el contingut en si mateix”. “Quan acaba un debat, sempre dius: ‘mira com parlava’ ‘mira com s’expressava’, i ni te’n recordes si anaven a favor o en contra” argumenta, destacant el paper del seu equip en la fase local. 

Finalment, els cinc integrants veuen l’activitat com “molt útil” per diversos motius: alguns mencionen que és per perdre la vergonya a parlar en públic i altres per preparar els exàmens orals finals o millorar la forma d’expressió, però també pels coneixements s’adquireixen, en l’àmbit professional i personal amb els companys.

Andorra és jove