Cal tenir un kit de supervivència a casa?

Cal tenir un kit de supervivència a casa?

Molts de vosaltres haureu vist aquests darrers dies que la Unió Europea recomana als seus ciutadans tenir un kit de supervivència i provisions per poder romandre tancats a casa durant 72 h.

Andorra, tot i no formar part directament de la Unió Europea, l’afecta?

Doncs el millor és seguir aquestes recomanacions perquè Andorra, circumstancialment, sense voler-ho, és una peça col·lateral de França i Espanya. Per tant, més enllà del sensacionalisme que alguns mitjans estan esprement, és una advertència que prové de la Comissió Europea i l’hem d’analitzar amb atenció per entendre-la.

Quin és el context?

En primer lloc, han anunciat aquestes mesures per les creixents tensions i conflictes geopolítics, però també per les possibles conseqüències del canvi climàtic que amenacen amb l’augment de les catàstrofes naturals. En aquests possibles escenaris, cadascú ha de poder proveir-se dels béns bàsics (aigua, menjar, medicaments en casos de grups vulnerables, entre altres).

Amb aquests tipus de mesures i les noves aprovacions de pressupostos per armament, estan enunciant que començarà la Tercera Guerra Mundial?

La Unió Europea ha començat a reforçar la seva política de seguretat i defensa comuna. Aquesta no és una reacció alarmista ni una resposta a un perill imminent, sinó més aviat una evolució natural d’un projecte europeu que, fins ara, no havia posat èmfasi en aquest àmbit. Durant molt de temps, la UE ha estat centrada sobretot en qüestions econòmiques, comercials o socials, deixant la defensa en mans dels estats membres o de col·laboracions externes. Ara bé, en un món cada cop més interconnectat i complex, amb nous reptes com la inestabilitat en algunes regions veïnes, la UE ha entès que ha de tenir capacitat d’acció en matèria de seguretat. Això no vol dir que hi hagi un risc concret que ens hagi de preocupar, sinó que per primer cop s’estan posant les bases perquè Europa pugui actuar de manera coordinada i eficaç si mai fos necessari.

Però, s’està utilitzant tota aquesta “por” per justificar (especialment a Espanya) l’augment de la despesa militar?

En una entrevista pel 324, Tica Font, presidenta del @CentreDelas ha expressat que “si ens fan creure que estem en un perill imminent s’accepten més fàcilment mesures pressupostàries per armament”. Tot i això, ha recordat que a Espanya, anualment, ja es viuen inundacions, incendis i que encara no hi ha instruccions clares per fer front a aquestes situacions.

Vosaltres què en penseu?

Andorra és jove